Kultur/resor/utflykter

Kontaktpersoner för kultur, resor och utflykter:
Disa Blomqvist, 073-631 97 33, disabt(at)hotmail.com
Gerd Hansson, 076-194 56 83, gerd.m.hansson2(at)gmail.com
Ulla Johansson, 070-769 48 45, ulla.wiby1(at)gmail.com
Anmälan till våra arrangemang är bindande från och med sista anmälningsdatum. Vid platsbrist är det ”först till kvarn” som gäller. För resor i vår egen regi betalar du efter anmälan in avgiften till BG 702-7238. Ange tydligt ditt namn samt vilket arrangemang det gäller. Anmälan ska ske till Disa, Gerd eller Ulla för att du ska få del av vår rabatt. För resor med annan arrangör än SPF, t.ex. Larssons resor, tar arrangören kontakt med dig med information om betalningar etc. På detta sätt omfattas du som resenär av resegarantin. Resegarantin är ett ekonomiskt skydd för resenärer när en resa blir inställd eller avbruten. Delar av vårt rese- och utflyktsprogram kan komma att ställas in på grund av för få anmälningar. Vid inställda resor lämnar vi besked via hemsida och utskick med e-post.

Torsdagen den 14 mars Arbetets Museum i Norrköping och Löfstads slott

Resan ordnas i samarbete med nordostföreningarna i regi av Resekompaniet i Eskilstuna och blir av vid minst 30 deltagare. OBS! Betala inte innan ni har fått besked om att resan blir av.

Buss avgår från Vallentuna Station hpl D kl. 07.30 och Cityterminalen kl 08.15 med destination Norrköping.

Vid ankomst får vi förmiddagskaffe med smörgås på Café Espresso House, beläget i Arbetets Museum.

Arbetets Museum är ett ovanligt museum. Här samlar man inte på föremål utan på personers minnen och historier. Vi får först en introduktion och därefter har vi tid på egen hand. Vi får ta del av människors yrkesliv och vardag i ord och bild, både hur det var förr och hur det är idag. Utställningarna handlar om arbete och vardagsliv, industrisamhällets kulturarv och det mångkulturella samhället.

Efter muséet tar vi oss till Löfstads slott som ligger ca 1 mil utanför Norrköping. Vi äter lunch på Löfstads Värdshus och därefter får vi en guidad visning av slottet. Här finns över 400 konstverk, såväl målningar som tapeter, av vilka några är från 1600-talet.

Den sista ägarinnan till slottet var grevinnan Emilie Hedvig Sophie Piper. Hon växte upp på slottet och levde där förutom att hon vissa perioder var i Stockholm under vintersäsongen. Meningen var att hon skulle träffa en make men så blev det inte. Mer och mer tid tillbringades på Löfstad där hon utvecklade sina intressen för måleri, teckning och fotografering. Emilie Piper dog 1926 och testamenterade då slottet till Svenska Riddarhuset och Östergötlands länsmuseum som 1942 öppnade slottet för allmänheten.

Hemresa och ankomst Vallentuna ca klockan 17.30.

Pris per person 1095 kr. I priset ingår bussresa, förmiddagskaffe med smörgås, information och besök på Arbetets museum samt lunch och guidad visning av Lövstads slott.

Betalning till bg 702-7238 (efter besked om att resan blir av). Bindande anmälan senast 12 februari med namn, adress, telefon, e-post och info om ev. matallergier till Disa, Gerd eller Ulla.

Lördag 23 mars kl. 13 Sillunch
Som tidigare år äter vi en enklare gemensam måltid i påsktider. Vi får sill och potatis och ytterligare något lättare som passar till. Ett glas öl eller vin ingår. Vill du ha något mer att dricka eller måhända en snaps till sillen går det bra att ta med sig eget.

Vi träffas på Träffpunkten, Allévägen 10.

Max 25 personer. Anmälan senast 15 mars till Disa, Gerd eller Ulla

Pris 125 kr per person. Betalas till BG 702-7238 senast den 15 mars.

Torsdag 18 april – fredag 19 april Puccinis Tosca på Wermland Opera med Rackstadmuseet och Klässbols Linneväveri
Tosca, en av världens mest älskade och spelade operor! En politisk thriller som utspelar sig under mindre än 24 timmar i 1800-talets Rom och pendlar mellan kärlek, åtrå, mord och politiska intriger. I Daniel Kramers regi blir den, på Wermland Operas scen, ett nutida triangeldrama mellan den världsberömda operasångerskan Floria Tosca, hennes regimkritiske älskare, skulptören Mario Cavaradossi, och den samvetslöse och mäktige polischefen Baron Scarpia.

Scenografen och kostymdesignern Carlos Sotos vackra scenbilder och kostymer skapar kontrast till den dramatiska handlingen, vilken ytterligare förstärks av videoprojektionernas bländande ljus och ruvande mörker, signerade Frieder Weiss. Sångarna, Wermland Operas kör och orkester leds av den italienska dirigenten Daniela Musca.

Torsdag. Resan startar från Vallentuna station kl 9.30. På vägen stannar vi i Arboga för en smörgås med lättöl/Ramlösa och kaffe. Väl framme i Karlstad tilldelas vi våra rum på Scandic Klarälven. En tidig middag serveras och sedan åker vi med bussen till närbelägna Wermland Opera. Tillbaka på hotellet är baren öppen för de som vill samlas och avrunda dagen.

Fredag. Efter frukost bär det av till Rackstadmuseet utanför Arvika. En guide visar oss de fina konstsamlingarna med verk av bl.a. Christian Eriksson och Gustaf Fjaestad. Lunch serveras på Gate Gästgiveri. Under eftermiddagen besöker vi Klässbols Linneväveri med sina klassiska produkter. Åter i Vallentuna omkring klockan 19.30.

Pris per person i dubbelrum 3 290 kr. Tillägg för rum för eget bruk 300 kr.

Bindande anmälan sker enligt “först till kvarn” dock senast 15 februari 2024 till Disa, Gerd eller Ulla. Ange namn, adress, telefonnummer, epost-adress samt information om eventuella matallergier eller om du är vegetarian/ laktos/glutenintolerant.

Efter anmälan skickar Larssons Resor ut resebevis med inbetalningskort till respektive resenär. Betala inget innan ni har fått detta. För praktiska upplysningar och avbokningsregler, vänligen se Larssons hemsida www.larssonsresor.se eller deras katalog.

Tisdag den 7 maj Grönsöö Slott och Härkeberga kyrka
Resan ordnas i samarbete med nordostföreningarna i regi av Resekompaniet i Eskilstuna och blir av vid minst 30 deltagare. OBS! Betala inte innan ni har fått besked om att resan blir av.

Vi avreser kl. 08.20 från Vallentuna station hållplats D mot Grönsöö slott.

Grönsöö slott är omgivet av vackra parker och fint beläget i skärgårdsmiljö i Enköpings kommun. Det byggdes under den fattiga tiden mellan Vasaslotten och stormaktstiden. Parken är Sveriges äldsta kommersiella fruktodling med spår av fem tidskiften. Vi får en guidning av slottet efter förmiddagskaffet med smörgås.

Vi äter lunch kl. 13 på Best Western Park Astoria i Enköping och därefter åker vi vidare till Härkeberga kyrka som är en medeltida salkyrka byggd i gråsten och tegel. Den större delen av kyrkan är byggd i början av 1300-talet och den är känd bl.a. för sina rika kalkmålningar. Vi startar hemresan kl 16.

Pris per person: 995 kr. Priset är baserat på att det blir minst 30 personer i bussen. I priset ingår: bussresa, förmiddagskaffe med smörgås, lunch inkl. måltidsdryck samt kaffe och kaka, entréer och guidade visningar. Betala till bg 702-7238.

Bindande anmälan senast den 5 april till Disa, Gerd eller Ulla.

Tisdagen den 18 juni Norrtälje med besök på Pythagoras Industrimuseum
Avresa från Vallentuna station hållplats D kl. 9.45.

Högt uppe på Södra Bergen i Norrtälje ligger tändkulemotorfabriken Pythagoras. En gång i tiden tillverkades motorer här som såldes över hela världen och fabriken sjöd av liv. Idag står fabriken kvar, precis som den var, och visas som ett levande museum. På museet finns något för alla att upptäcka: berättelser om människorna som levde och verkade här, maskiner och motorer som dundrar och smattrar, affärskontor med ursprunglig inredning och arbetarhem från 1940-talet med kökstäppa och blomsterprakt.

Färden går till Norrtälje där vår reseledare tar oss på en stadspromenad. Turen avslutas vid restaurang Åtellet där vi äter lunch, innan vi beger oss till Pythagoras Industrimuseum för en guidad tur på museet. Sedan ges lite tid att flanera och shoppa i Norrtälje innan vi beger oss hemåt och vi är åter i Vallentuna omkring klockan 17.30.

Pris 1 195 kr. Resan sker i samarbete med Larssons resor.

Bindande anmälan enligt ”först till kvarn” senast 3 maj till Disa, Gerd eller Ulla.

Ange namn, adress, telefonnummer, epostadress samt information om eventuella matallergier eller om du är vegetarian/laktos/glutenintolerant.

Efter anmälan skickar Larssons Resor ut resebevis med inbetalningskort till respektive resenär. Betala inget innan ni har fått detta.

För praktiska upplysningar och avbokningsregler, vänligen se Larssons hemsida www.larssonsresor.se eller deras katalog.