Kultur/resor/utflykter

Kontaktpersoner för kultur, resor och utflykter:
Disa Blomqvist, 073-631 97 33, disabt(at)hotmail.com
Gerd Hansson, 076-194 56 83, gerd.m.hansson2(at)gmail.com
Ulla Johansson, 070-769 48 45, ulla.wiby1(at)gmail.com
Anmälan till våra arrangemang är bindande från och med sista anmälningsdatum. Vid platsbrist är det ”först till kvarn” som gäller.
För resor i vår egen regi betalar du efter anmälan in avgiften till BG 702-7238. Ange tydligt ditt namn samt vilket arrangemang det gäller. Anmälan ska ske till Disa, Gerd eller Ulla för att du ska få del av vår rabatt.
För resor med annan arrangör än SPF, t.ex. Larssons resor, tar arrangören kontakt med dig med information om betalningar etc. På detta sätt omfattas du som resenär av resegarantin. Resegarantin är ett ekonomiskt skydd för resenärer när en resa blir inställd eller avbruten.
Delar av vårt rese- och utflyktsprogram kan komma att ställas in på grund av för få anmälningar. Vid inställda resor lämnar vi besked via hemsida och utskick med e-post.

Tisdagen den 18 juni Norrtälje med besök på Pythagoras Industrimuseum
Avresa från Vallentuna station hållplats D kl. 9.45.

Högt uppe på Södra Bergen i Norrtälje ligger tändkulemotorfabriken Pythagoras. En gång i tiden tillverkades motorer här som såldes över hela världen och fabriken sjöd av liv. Idag står fabriken kvar, precis som den var, och visas som ett levande museum. På museet finns något för alla att upptäcka: berättelser om människorna som levde och verkade här, maskiner och motorer som dundrar och smattrar, affärskontor med ursprunglig inredning och arbetarhem från 1940-talet med kökstäppa och blomsterprakt.

Färden går till Norrtälje där vår reseledare tar oss på en stadspromenad. Turen avslutas vid restaurang Åtellet där vi äter lunch, innan vi beger oss till Pythagoras Industrimuseum för en guidad tur på museet. Sedan ges lite tid att flanera och shoppa i Norrtälje innan vi beger oss hemåt och vi är åter i Vallentuna omkring klockan 17.30.

Pris 1 195 kr. Resan sker i samarbete med Larssons resor.

Bindande anmälan enligt ”först till kvarn” senast 3 maj till Disa, Gerd eller Ulla.

Ange namn, adress, telefonnummer, epostadress samt information om eventuella matallergier eller om du är vegetarian/laktos/glutenintolerant.

Efter anmälan skickar Larssons Resor ut resebevis med inbetalningskort till respektive resenär. Betala inget innan ni har fått detta.

För praktiska upplysningar och avbokningsregler, vänligen se Larssons hemsida www.larssonsresor.se eller deras katalog.

Torsdag 15 augusti Husby Gårds Museum
Vi gör en närbelägen dagsutflykt till Husby Gård. Det är knepigt med allmänna kommunikationer dit så vi försöker att samåka i bil. Vi träffas på infartsparkeringen i Vallentuna kl.12.00.Anmäl om du har bil och hur många passagerare du kan ta med. En guide väntar oss för visning av Husby Gård. Man tar med en egen kaffekorg och vi fikar tillsammans. Trappan upp till övervåningen är brant och kan vara svår att ta sig upp i om man har svårt att gå.

Besöket är gratis.
Anmälan görs senast 8 augusti till Ulla Johansson, 070-769 48 45, ulla.wiby1@gmail.com.

Torsdag 22 augusti Båtresa från Arkösund, Norrköping till Capella Ecumenica
Avresa från Vallentuna Station 8.30
Upplev två världsattraktioner under samma dag, den svenska skärgården och Göta kanal. Vi kommer till Arkösund och välkomnas ombord på fartyget M/S Göta Lejon. Lunch serveras ombord och strandhugg görs på den vackra skärgårdsön Västra Gärdsholmen där vi ser det unika Capella Ecumenica. Kapellet på ön är utformat som en enkel medeltida kyrka. En minnessten omnämner kung Carl XVI Gustafs landstigning på ön i samband med sin Eriksgata.

Resan tar oss vidare in i Slätbaken, en lång Östersjövik och vi passerar Stegeborgs slottsruin. Kaffe med bulle dukas fram på båten och vi kommer till Mems slussar där Göta kanal invigdes 1832. Vi passerar även Tegelbrukets sluss innan vi når Söderköping efter drygt fyra timmar. Här väntar vår buss för hemfärd och vi är åter i Vallentuna omkring klockan 21.30.

Vårt pris 1 540 kr (ord. pris: 1 690 kr) I dagsläget har vår förening 15 platser.

Anmälan är bindande och sker enligt principen ”först till kvarn” dock senast 28 juni till
Disa Blomqvist 073-631 97 33, disabt@hotmail.com eller
Gerd Hansson 076-194 56 83, gerd.m.hansson2@mail.com.

Ange namn, adress, telefonnummer, emailadress samt information om eventuella matallergier eller om du är vegetarian/laktos/glutenintolerant, har gångsvårigheter etc. Efter anmälan sänder Larssons Resor resebevis med inbetalningskort till respektive resenär. Betala inget innan ni har erhållit detta. Det går att avboka fram till 60 dagar före avresedatum.

Praktisk information och avbokningsregler hittar du på www.larssonsresor.se

Fredag 20 september Nordiska museet
Vi åker tillsammans från Vallentuna på Roslagsbanan, första vagnen i tåget som avgår från Vallentuna kl. 09.52. Alternativt möts vi vid entrén till museet, kl.11.00. Entré 150 kr betalas på plats.

Vi ser museets största utställning som visar livet i Norden genom 500 år. Man tar med egna hörlurar och på museet kan man gratis ladda ner en audioguide. Efter besöket äter vi lunch tillsammans på museet eller någon närbelägen restaurang.

Bindande anmälan senast 16 september till:
Disa Blomqvist 073-631 97 33, disabt@hotmail.com
Gerd Hansson 076-194 56 83, gerd.m.hansson2@gmail.com

Måndag-onsdag 14 -16 oktober Hyttsill, Glasbruk, Huseby Bruk och Lessebo Papper
Avresa Vallentuna måndag kl. 6.45, Cityterminalen kl. 7.30

Måndag. Färden går till Tranås där lunch dukas fram i trevlig miljö på Badhotellet. Resan går vidare förbi Eksjö till Kosta Glasbruk som är Sveriges äldsta verksamma glasbruk. Sedan 1742 har glasblåsarna bemästrat den f lytande glasmassan och förfinat hantverket från generation till generation. Middag och övernattning på centralt belägna Elite Stadshotellet i Växjö.

Tisdag. Efter frukost beger vi oss till Huseby Bruk. Här får vi en guidad tur i Florence Stephens vackra slott som stod färdigt 1844. Här får vi höra historier och myter från familjen Stephens tid på Huseby. Vi träder in i en annan värld, där tiden tycks ha stannat för 100 år sedan.

Lunch serveras på området och vi kommer till Lessebo handpappersbruk med anor sen 1600-talet. Många är de författare och konstnärer som använt sig av papper från Lessebo, Vilhelm Moberg och August Strindberg för att nämna några. Vi får en visning i det gamla handbruket.

Vi välkomnas sedan till Bergdala Glasbruk, känt för sitt glas med den blå kanten. Här vankas det Hyttsill som bygger på traditionen att vid dagens slut samlas vid ugnarna för att värma sig och äta. Både de som arbetade på glasbruket och förbipasserande luffare tog tillfället i akt att äta och underhålla varandra med skrönor och musik. Då som nu bjuds det på småländsk mat som salt sill, knaperstekt fläsk, isterband, bakad potatis och underhållning. Självklart avslutas måltiden med ostkaka!  Tillbaka på vårt hotell väntar en god natts sömn.

Onsdag. Frukost dukas fram och vi åker till Sveriges Glasmuseum där vi kan följa det svenska glasets utveckling från äldsta tid till nutidens fantastiska svenska studioglas. Lunch serveras på trevliga Hooks Herrgård.

Åter i Stockholm omkring kl. 19.30 och i  Vallentuna kl. 20.

Pris per person i dubbelrum: 5 290 kr (ord. pris 5 490 kr). Tillägg för rum för eget bruk: 250 kr per natt.

I dagsläget har vår förening 13 platser fördelat på 4 dubbelrum och 5 enkelrum.

Anmälan är bindande och sker enligt principen ”först till kvarn” senast 21 juni till Disa Blomqvist, 073-631 97 33, disabt@hotmail.com eller Gerd Hansson, 076-194 56 83, gerd.m.hansson2@gmail.com.

Ange namn, adress, telefonnummer, mejl- adress samt information om eventuella matallergier eller om du är vegetarian/laktos/ gluten-intolerant, har gångsvårigheter etc.

Efter anmälan sänder Larssons Resor resebevis med inbetalningskort till respektive resenär. Betala inget innan ni har erhållit detta.

Det går att avboka fram till 60 dagar före avresedatum. Praktisk information och avbokningsregler hittar du på www.larssonsresor.se

Lördag 30 november kl 16.00 Adventskonsert i Blå Hallen
Som varje år firas advent i Blå Hallen i Stadshuset med körer, solister och orkester.

Vi har 10 platser i kategori lyx, nytt för i år, på de fyra första bänkraderna.
Biljettpris 520 kr.

Körer av internationell toppklass, fina solister, orkester, Nordens största orgel, dansare, stämningsfullt ljus. Från det högtidliga till det lekfulla. I år firar evenemanget 30 år. Man justerar ytterst lite från år till år, något som publiken uppskattar. För väldigt många är Adventskonserten i Blå Hallen den självklara upptakten till jultiden.

Bindande anmälan senast 7 november till Ulla Johansson, 070-769 48 45, ulla.wiby1@gmail.com. Ange namn, adress, mobilnummer och mejladress.

Betala senast 15 november till Bg 702–7238, men inte innan ni har fått besked om att ni har en plats. Biljetterna skickas hem till er.

Tisdag 3 december Julbord på Nygårds Värdshus

Nygårds Värdshus håller på traditionerna och serverar ett klassiskt svenskt julbord med flera ”gröna” inslag. Härliga juldofter av saffran, kanel, apelsin, kryddpeppar och gran sprider sig i det ombonade värdshuset. För vegetarianer och veganer finns även ett ”Grönt julbord” som serveras från köket, säg till när du anmäler dig.

Vi sätter oss till bords kl. 12.00 men kom gärna en stund innan och njut av glöggen.
Vårt pris: 525 kr, inkl. alkoholfri glögg och alkoholfri dryck på bordet.

Bindande anmälan senast 5 november till:
Disa Blomqvist 073-631 97 33, disabt@hotmail.com eller
Gerd Hansson 076-194 56 83, gerd.m.hansson2@gmail.com

Betalning till BG 702–7238 senast 19 november 2024.

Lördag 7 december Gammaldags marknad med Julbuffé i Nora
Avresa Vallentuna Station kl. 7.00, Cityterminalen kl. 8.00.
Åter i Stockholm omkring kl. 19.30, i Vallentuna ca 20.15.

Följ med till en gammeldags marknad i Nora. Här finns mängder av klassiskt hantverk och massor av godsaker som hör julen till! Nora är en välbehållen trästad med gatorna utlagda i det klassiska rutnätet. Många hus och gårdar ser likadana ut som de gjorde på 17- och 1800-talet. Att besöka Nora är som att kliva rätt in i ett museum, fast här är allt på riktigt. Trähusens fasader, de trivsamma gårdarna, skvallerspeglarna och kullerstensgatorna är alla detaljer som påminner om hur livet var förr.  Staden är fylld av marknadsstånd där du kan köpa hantverk, gårdsprodukter och annat smått och gott. Julstämning i genuin hantverksmiljö med öppna verkstäder och ateljéer samt julmarknad i Bryggerihuset och hantverkslängan. Även julöppet på berömda Nora Glass. Sedan väntar Julbuffé på Nora Stadshotell.

Vårt pris 1 490 kr (ord. pris 1 590 kr) I dagsläget har vår förening 12 platser.

Anmälan är bindande och sker enligt principen ”först till kvarn” dock senast 31 augusti till Disa Blomqvist, 073-631 97 33, disabt@ hotmail.com eller Gerd Hansson, 076-194 56 83, gerd.m.hansson2@gmail.com.

Ange namn, adress, mobilnummer, mejladress samt information om eventuella matallergier eller om du är vegetarian/laktos/glutenintolerant, gångsvårigheter etc.

Efter anmälan sänder Larssons Resor, resebevis med inbetalningskort till respektive resenär. Betala inget innan ni har erhållit detta.

Det går att avboka fram till 60 dagar innan avresedatum.
Praktisk information och avbokningsregler hittar du på www.larssonsresor.se

Söndag den 8 december kl. 15.30 Luciagalan i Filadelfiakyrkan, Stockholm

Vi har tio platser i bästa kategori för priset 385 kr. Luciagalan är en fin och klassisk julkonsert.

Traditionellt och klassiskt Luciatåg med Stockholm Singers och Adolf Fredriks Musikklasser. Därefter en kort lekfull avdelning med barnen från Adolf Fredrik och en vacker och stämningsfull julkonsert med Stockholm Singers, samt en solist i världsklass, hovsångerskan Elin Rombo.

Bindande anmälan senast 15 november till Ulla Johansson, 070-769 48 45, ulla.wiby1@gmail.com. Ange namn, adress, mobilnummer och mejladress.

Färdväg till Filadelfiakyrkan, Rörstrandsgatan 5, t ex Roslagsbanan till Tekniska Högskolan, buss 4 till S:t Eriksplan, därefter en kort promenad.

Betala senast 15 november till Bg 702–7238, men inte innan ni har fått besked om att ni har en plats. Biljetterna skickas hem till er